petermoorspunt nl                                          
naar gastenboek
naar mijn muziek
naar carnaval
naar katten
reizen
naar leo's foto's
schilderen
thuis
ticketbox
werk

- Huishoudelijke dyslectie -

“Dat vind ik nou zo iets typisch van jou, zei ze met een brede glimlach”. “Of van mannen in het algemeen, ik weet het niet”. Ze is de woonkamer binnen gekomen, loopt naar de salontafel en zet deze recht. “Maar dat je hier nu zo zit, naar buiten te kijken, terwijl die tafel nog scheef staat na het stofzuigen…” Er valt een stilte, ik kijk haar aan, wat gaat er nu komen?  “Het is geen kritiek hoor”, vervolgt ze. “Je ziet het gewoon niet volgens mij”. Haar toon is vriendelijk, ze lacht nog steeds.

Ik besluit nog even te zwijgen. Deze opmerkingen vragen om een reactie, misschien een verdediging of verklaring mijnerzijds. De kracht van een goede reactie, bedenk ik me, ligt in haar timing. Geef toe en kijk dan hoe het verder gaat. “Nee ik zie dat inderdaad niet”, is m’n antwoord. “Ik zág de tafel wel schuin staan, maar dacht daar verder niets bij”. 

“Nee dat is wel vaker zo bij jou”, antwoordde ze. “Volgens mij doe je het ook niet met opzet maar is het een soort dyslectie”. Ja, zegt ze langzaam, “je zou het een soort huishoudelijke dyslectie kunnen noemen”. Lachend loopt ze de kamer uit, mij enigszins verbaasd achterlatend.

Wie ben ik om dit te ontkennen, denk ik bij mezelf. Is dit een handicap die me zou kunnen bevallen? Het ontslaat me in ieder geval van de zwaar gevoelde verantwoordelijkheid om even alert te zijn in het huishouden zoals haar. Een schier onmogelijke opgave, die al jaren zwaar op me drukt, mede door het gegeven dat zij toch altijd eerder ziet dat er rommel ligt, gestoft moet worden of opgeruimd.  

Even later realiseer ik ook dat deze nieuwe status als huishoudelijk dyslecticus me, naast gemoedsrust, onbegrensde mogelijkheden kan bieden. Het biedt me de mogelijkheid om nieuwe sociale contacten te zoeken. Binnenkort start ik een zelfhulpgroep voor huishoudelijk dyslectici (m/v). Naast het delen van ervaringen (voelde jij je ook zo onbegrepen?) en het uitwisselen van tips (hoe vertel ik het mijn partner?), kunnen we ook een campagne starten om subsidie te verwerven voor huishoudelijke hulp en een collecte houden voor huishoudelijk geheel verzorgde vakanties. Per slot van rekening hebben ook onze partners recht op een pauze van hun drukke privé taken.

Een nieuwe toekomst gloort aan mijn horizon. Huishoudelijk dyslectici verenigt u! U bent niet de alleen.