terug naar petermoors.nl
terug naar startpagina reizen

PATARA 1999

Een korte vakantie aan de lycische kust, in het zuiden van Turkije grofweg tussen Marmaris en Antalya.

Op zoek naar een combinatie van luie strandvakantie maar toch wat anders kwamen we via ons reisbureau terecht in Patara, een dorpje nabij Kas en Xanthos.  Een nog onontdekt vakantieparadijsje met een strand waar je u tegen zegt. Kilometers lang, één standtent en nauwelijks badgasten. Neem daarbij de nog vrijwel onbekende oudheden en je kunt met recht zeggen: "dit is nog eens iets bijzonders". 

Volgens de Patarezen/Pataren/Pataranen of hoe we de inwoners ook mogen noemen is Sinterklaas (Nicolaas van Myra) hier geboren en niet in al die andere dorpen die dat beweren. tsja wat mot je ermee.... de sint geboren in dit gehucht? want meer is Patara niet...tijdens ons verblijf werd het hele dorp geasfalteerd (en voor een deel van de straten was dat de eerste keer). Patara is nou niet de typische toeristentrekpleister die je je voor de geest haalt als je aan Turkije denkt. O.K. het hotel was prima!

 

http://www.pataraviewpoint.com/hotel.html

Ondanks dat het hele dorp van het toerisme lijkt te leven was er nauwelijks een bruisend uitgaansleven. Nou kwamen we daar ook niet voor dus dat kwam goed uit. Restaurantjes waren er genoeg.

Het dorpsgezicht van Patara.

De echte reden om naar dit plaatsje te komen ligt er net buiten....richting de zee vind je de dichtgeslibde haven met daaromheen een schat aan deels nog onder het zand verborgen liggende resten van het oude Patara. In vroeger tijden (denk aan de oude Grieken en Romeinen) was het een drukke handelsstad met zeehaven en de vele oudheden getuigen daar nog van.

het "poortgebouw" uit 100 n chr.

 de "Vespasianusthermen"

 

de oude hoofdstraat van Patara?

Helaas hebben we geen goede foto van het half onder het zand verscholen theater (het was inmiddels al donker geworden), destemeer reden om zelf eens langs te gaan!

 terug naar startpagina reizennaar deel 2deel 3