terug naar de startpagina? klik hier.


De dag van de negen zonsondergangen...

De weg naar Ghadames voerde ons langs drie graanopslagplaatsen gebouwd door berbers. We hebben het dan niet over de standaard roestvrij stalen silo's maar over eeuwenoude opslagplaatsen. Ze dienden als opslag voor de goederen van de dorpsbewoners (graan, olijven, olie, dadels etc.), maar ook voro verdediging/bescherming. Deze bouwwerken liggen veelal op hooggelegen plaatsen, de dorpjes er tegenaan geplakt. Door de eeuwen heen zijn ze meer of minder beschadigd door aardbevingen en de dorpjes zijn tegenwoordig verlaten. de mensen zijn enkele meters verderop getogen naar nieuwe, moderne (betonnen) huizen naast het oude dorp. Lusiterend naar namen als Qasr el Hajj (kasteel van de bedevaart) en Qasr el Kabaw (het kasteel van de kabouter) zijn het prachtige restanten van soms meer dan 800 jaar oud.

Luid zingend rijden we uiteindelijk Ghadames binnen. "Bij ons in de Jordaan"en de zuiderzeeballade vormen het sluitstuk van de dag van de 9 zonsondergangen. Het betreft hier een bijzonder natuurverschijnsel dat Rosetta-reizen speciaal voorhaar reizigers had gearrangeerd. De laatste 100 kilometer ginden we de ondergaande zon tegemoet en door het deels geaccidenteerde terrein zagen we de zon 9 x ondergaan, opkomen, ondergaan, opkomen, ondergaan etc...
Geinspireerd door dit fenomeen en door Esther onze import-limbo rosetta reisbegeleidster, barstte de achterbank uit in typisch libische krakers als; "ik heb een tante in ghadames en die komt" en even later "in sebha staat een huis". Uiteindelijk werden ook de voorste banken van ons busje gegrepen door de samenzang. Het was donker toen we Ghadames binnenreden en een ontroerde Saïd ons dankte voor een voor hem memorabele dag. Zingende, kletsende, grappende reizigers komt hij blijkbaar niet elke dag tegen.

Klik hier voor de foto´s van de Graanopslagplaatsen
terug naar startpagina reizen