terug naar de startpagina? klik hier.

Ghadames

Ghadames is volgens een legende gesticht door 2 broers, Walid en Wazid. Dit gegeven vinden we terug in de indeling van de oude stad. Deze is verdeeld is 2 gedeelten (Beni Walid en Beni Wazid) elk gedeelte is vervolgens weer onderverdeeld in 3 of 4 wijken, elke wijk heeft z'n eigen moskee, school dorpsplein etc...volgt u me nog?
Het bijzondere van deze oude stad is dat de straten overdekt zijn met om de zoveel meter een ventilatieschacht voor lucht en licht. Het stratenpatroon is verwarrend maar een plattegrond of in ons geval een gids helpt je een flink stuk op weg. Utman, onze gids was een jongeman getooid in traditioneel kostuum en traditioneel Nike horloge. Hij had nooit in de oude stad gewoond (zijn ouders zijn begin jaren zeventig naar de nieuwe stad verhuisd).Toch vertelde hij met verve over alle ins en outs van het leven in deze oasestad die in haar hoogtijdagen het karavaancentrum van Afrika was en zo'n 6000 inwoners telde. De Ghadameërs of hoe we ze ook noemen, waren de handelaars van Afrika. Ghadames was het knooppunt en haar inwoners trokken mee met karavanen, vestigden zich in Timbuktu en andere steden. Het was de doorvoerhaven naar de kusten van Noord-Afrika. Zoiets als de Hollanders in de gouden eeuw....alleen dan een paar honderd jaar langer. Ik geloof alleen dat wij er een stuk rijker van zijn geworden.

Die avond waren we te gast in een van de huizen in de oude stad en aten een lekkere maaltijd: Couscous met groenten en kamelenvlees.....smaakt als stoofpotje van rundvlees.
De traditionele huizen zijn rijk versiert met schilderwerk in steeds weer terugkerende patronen. Het huis bestaat uit meerdere verdiepingen en in het huis dat we bezochten waren dit drie etages, met op de eerste etage een centrale leefruimte. Op de tweede etage bevond zich de keuken en kwam je verder op het dak, het domein van d evrouwen, volgens onze gids van die dag. Ih het huis waar we aten, hing veelkoperwerk aan de muur. Dit koperwerk, allerlei potten en schaaltjes, was de bruidschat die de vrouw in het huwelijk binnenbracht. Het was een appeltje voor de dorst. In schaarse tijden kon met deze spullen verkopen. 
Klik hier voor de foto's

terug naar startpagina reizen